Stolnica silikonowa, nazywana również matą silikonową, to całkiem innowacyjna rzecz w kuchni. Bez wątpienia przypadnie do gustu osobom, które z reguły do tego typu pracy wykorzystywały kuchenny blat lub zwykłą, wykonaną z drewna stolnicę. Sylikonowa mata ma naprawdę wiele zalet. Po pierwsze nie ześlizguje się i nie zwija. Idealnie wytworzony gładki spód doskonale przylega do blatu ( silikonowa).
Co więcej, powierzchnia jest tak skonstruowana, że ciasto do niej nie będzie przywierać. Znaczy to, iż nie musimy co jakiś czas wspomagać się mąką. Jednocześnie niezwykle łatwo utrzymywać ją w pełnej czystości. Wystarczy wykorzystać do tego mokrej ściereczki i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Jak potrzebujemy możemy ją myć też w zmywarce.
Na każdym z boków znajdziemy przydatne miarki. Są niezwykle pomocne, gdyż biorą udział w cięciu fragmentów ciasta, które muszę mieć określone wymiary. No i co istotne, stolnica silikonowa nie zajmie dużo miejsca, więc po wykonane pracy mamy okazję ja po prostu zawinąć i ukryć w szufladzie. Zwróćmy uwagę jaka to zaleta w porównaniu z drewnianymi, tradycyjnymi stolnicami – często nie mieliśmy pojęcia gdzie je dać. Co więcej, maty silikonowej możemy używać także w piekarniku. Najwyższa temperatura, którą może ona wytrzymać, to 230 stopni Celsjusza. Jest to bez wątpienia interesujący zamiennik tego typu materiałów, jak papier (papier toaletowy przemysłowy) do pieczenia czy tłuszcz. To następna zaleta stosowania stolnicy silikonowej.
Naturalnie, jej przeznaczenie jest do standardowych prac na stole (stąd zresztą jej nazwa), jednak jeżeli istnieje inna ciekawa, pomocna opcja, to dlaczego z niej nie skorzystać. Stolnica silikonowa to narządzie niezwykle użyteczny w kuchennych pracach (sprawdź także – więcej produktów z tej kategorii). Sprawdza się wszędzie, a jak posiadasz małą kuchnię to będzie wręcz doskonała. Nie dość, że zajmie niewiele miejsca, to dzięki swojej elastyczności niezwykle prosto ją przechowywać.